L’associació Forgender Seal va celebrar amb èxit el seu III Fòrum de Municipis Certificats.
El passat 24 d’octubre es va celebrar amb èxit el III Fòrum de Municipis Certificats, organitzat per l’ Associació Forgender Seal. El Fòrum va tenir lloc a la CIBA de Santa Coloma de Gramenet, i va comptar amb la participació de representants polítics i tècnics dels diferents ajuntaments certificats i en procés de certificació, amb el distintiu d’igualtat SGCity 50-50.
Sota el lema “Polítiques locals a favor dels drets humans i del lideratge de les dones”, la trobada va convocar equips polítics i tècnics de diferents ajuntaments i entitats supramunicipals que han obtingut el Distintiu o es troben en procés de certificació. El propòsit del III Fòrum va ser promoure el lideratge dels governs locals en les polítiques d’ igualtat amb perspectiva de gènere.
La taula inaugural, va ser presidida per personalitats institucionals que van obrir el III Fòrum i amb les seves intervencions, van encoratjar als assistents a seguir avançant en la lluita per la igualtat de gènere. Cristina Vargas, Vuitena Tinenta d’alcaldessa de Participació, Acció Territorial i Igualtat de l’ Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet “Els governs locals juguem un rol important en el lideratge de les polítiques públiques amb perspectiva de gènere. Som la primera línia de defensa dels drets humans de les dones, de la igualtat i la diversitat. I com remarca el lema de Forgender Seal, estem compromeses en la construcció de ciutats, igualitàries, segures i cohesionades”. Marta Macias, Presidenta de l’Associació Forgender Seal, “Encara resta molt per fer, però anem en la bona direcció, hem avançat molt. Espais com el Fòrum de Municipis Certificats ens permet compartir les dificultats i les barreres per a trobar solucions col·lectivament, aprendre de les experiències d’altres ajuntaments i anar aconseguint que més governs s’incorporin en aquesta xarxa de municipis igualitaris compromesos amb els drets humanes de les dones”.
Carlos Cordón, Alcalde de Cerdanyola del Vallés, “La foto que ha fet el distintiu sobre el funcionament dels programes i les polítiques de l’ajuntament ens ajuda a conèixer millor com estem i on hem de millorar, es una bona eina per avançar en Igualtat de gènere”. La presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez Morales, “La inversió que el consell comarcal està fent en el programa feminista suposa la posada a la disposició d’una sèrie de recursos fruit del pacte de diversos actors de la societat civil. L’esforç més importa va ser poder disposar de 2.000.00 d’euros per als 30 municipis de la comarca que va permetre desenvolupar polítiques feministes en els anys 2022 i 2023 adreçades a dones amb situació de vulnerabilitat amb formació per a la reinserció en el mercat laboral”.
La Vicepresidenta cinquena. Presidenta delegada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona Eva Baró, “Necessitem teixir aliances per a la transformació feminista de les ciutats. Ens aguaiten molts perills. No podem retrocedir ni un mil·límetre, per això celebro eines com el Distintiu per la Igualtat de gènere per a validar les polítiques locals feministes”. I la secretària d’Igualtat i Feminismes del Departament d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Pineda, “Els lideratges han de ser compartits, hem de construir aliances entre les diferents administracions i les iniciatives de la societat civil per a tenir èxit en l’impuls de l’agenda nacional feminista i situar en el centre de les polítiques a la ciutadania.
Distingides figures i expertes en igualtat de gènere, com Irene Yúfera, professora de lingüística de la Universitat de Barcelona, i experta en comunicació, va oferir una conferència sobre comunicació inclusiva. Les advocades penalistes Olga Arderiu i de violència de gènere, Nani Beltrán, van aportar la seva visió sobre violències masclistes en l’àmbit virtual i familiar. La Dra. Àngels Escorsell, va parlar sobre la prevenció en salut de les dones, l’experta en màrqueting en femení, Gemma Cernuda, va exposar la campanya “Feminisme en directe del #Metoo al #Seacabó, les responsables d’igualtat de CCOO i d’UGT de Tarragona, Celeste Attias i Mar Vázquez Oliveros, van definir els reptes en igualtat salarial a l’àmbit empresarial.
Durant la jornada, les comissions de treball amb la participació de regidores i equips tècnics d’ajuntaments, van abordar temes fonamentals com les violències masclistes en l’entorn digital, estratègies per superar la bretxa salarial de gènere, la comunicació i participació de les dones en els espais de decisió, i la prevenció en salut i educació, incloent educació sexual i afectiva.
Hi va haver un espai per presentar l’Índex de Qualitat Social, Gènere i Diversitat de l’àmbit Educatiu (IQSGD) que com a resultat del compromís i de l’avaluació, el centre educatiu pot obtenir el reconeixement anomenat “Camí al Violeta” o directament, el Distintiu Violeta, elaborat en col·laboració amb la Plataforma Unitària contra les violències de gènere, i on va participar Gemma Bonsoms. El Distintiu Violeta, vol ser una eina de transformació social, per avançar cap a la igualtat de tracte i oportunitats en l’àmbit educatiu.
El Fòrum va concloure amb una enriquidora taula rodona, que sota el títol “Quins són els reptes per aplicar polítiques feministes en la Governança local”, va servir per debatre i aprofundir amb els reptes que tenen per endavant els ajuntaments per aplicar aquestes polítiques feministes. I van participar destacats representants polítics de governs locals certificats. Rafa Navarro, Alcalde de Premià de Mar, “El distintiu ens sembla una eina molt útil per saber on som, avaluar les nostres polítiques i integrar mesures i programes que poden millorar les polítiques locals. L’autodiagnosi per exemple és un pas previ imprescindible per a poder realitzar un bon pla d’Igualtat”. Laura Garcia Manota, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, “Un dels punts més forts i positius del Distintiu és el seu caràcter transversal. Ens ajuda a coordinar totes les àrees de l’ajuntament perquè entenguin bé com han de introduir la perspectiva de gènere i alhora ens ordena de forma interna per al nostre millor funcionament”. La consellera de Consell Insular de Mallorca, Rosa Cursach, “La certificació d’igualtat és un instrument per a construir municipis feministes i lliures de violències masclistes. L’experiència en els governs locals de Mallorca és molt positiva i és una palanca per a continuar treballant en les polítiques locals amb perspectiva de gènere”. Noelia Belmonte regidora de Cultura, Polítiques Socials i Igualtat de l’Ajuntament de La Ràpita “El procés de certificació implica un esforç i compromís de tot l’equip de govern i les regidories per a treballar de forma coordinada i ordenada integrant la perspectiva de gènere. És un excel·lent exercici d’avaluació per saber on som i què hem de fer per a millorar”. Alba Riba, Segona Tinenta d’alcaldessa i Regidora d’Igualtat. Ajuntament de Gavà de l’Ajuntament de Gavà. “El treball que hem fet en el procés de certificació ens ha ajudat a endreçar totes les polítiques d’igualtat i feministes que ja estàvem fent en l’ajuntament a través dels diferents departaments. És un instrument per avaluar i enfortir les polítiques locals”.
PDF Document de Conclusions del III Fòrum de Municipis Certificats.
L’associació FORGENDER SEAL té com a finalitat social la d’impulsar l’exercici i defensa dels drets humans de les dones, drets reconeguts i garantits en la Convenció sobre l’Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW) i es compromet a treballar pel compliment dels objectius marcats en la Plataforma d’Acció de Beijing i de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, incorporant en la seva metodologia de treball la integració de la perspectiva de gènere en els seus sistemes de gestió.
L’obtenció del Distintiu dona visibilitat i reconeixement públic a les iniciatives i als esforços que realitzen les institucions per aconseguir la igualtat. Facilita la integració de la perspectiva de gènere en les estratègies i plans operatius, ajuda a construir societats més democràtiques i genera la confiança dels agents socials i de la ciutadania, incrementant la comunicació entre els diferents actors de manera permanent, bidireccional i compromesa amb la missió i objectius que es persegueixen.
Per a més informació contactar a premsa@forgenderseal.org.
Web Forgender Seal. www.forgenderseal.org