Primer Índex de qualitat social, gènere i diversitat de l’àmbit educatiu IQSGD

Primer índex social del país dirigit

als centres educatius.

L‘Instutut Català de les Dones contribueix en l’impuls del Primer índex de qualitat social, gènere i diversitat de l’àmbit educatiu IQSGD. 

L’IQSGD és un instrument de transformació social per avançar de manera constant i progressiva cap a la igualtat de tracte i oportunitats a través de l’avaluació i del compromís de la direcció i de l’equip del centre educatiu.

L’índex, elaborat per l’associació Forgender Seal i per la Plataforma Unitària contra les violències de gènere és aplicable a tots els centres educatius d’educació formal i d’educació no formal, que busquin reduir les desigualtats socials i de gènere, que s’interpel·lin com a impulsors de l’agenda 2030 i ambicionin construir societats a partir d’una educació transformadora on la perspectiva de gènere, els drets humans i la diversitat siguin eixos transversals de la seva actuació.

Com a resultat del compromís i de l’avaluació, el centre educatiu pot obtenir el reconeixement anomenat “Camí al Violeta” o directament el “Distintiu violeta de l’àmbit educatiu”.

El Repte

Saber quin és el rol del centre educatiu en la construcció de societats més igualitàries és el primer pas, i és aquest,  l’objectiu d’inici de l’índex de qualitat social, gènere i diversitat. A partir d’aquí, l’índex es converteix en un instrument de millora contínua, un avanç constant i progressiu cap a la igualtat a través de l’avaluació i del compromís a curt i mitjà termini de la direcció del centre educatiu.

L’índex, elaborat per l’associació Forgender Seal i per la Plataforma Unitària contra les violències de gènere  és la primera certificació del país que reconeix i motiva els esforços de la direcció i de l’equip docent amb la igualtat de tracte i oportunitats, tant en la gestió del mateix centre com amb la capacitat de fer créixer l’apoderament individual i col·lectiu de l’alumnat.

L’índex s’ha dissenyat d’acord amb les competències dels centres educatius, de la normativa nacional i dels mandats i tractats internacionals relatius al principi d’igualtat i no discriminació, als drets humans dels infants, als drets humans de les dones i nenes i al dret a la diversitat i d’acord amb el desenvolupament humà sostenible.

Mitjançant un procés d’avaluació, el centre educatiu obté el seu nivell d’excel·lència respecte a la implicació i compromís amb el  principi d’igualtat de tracte i d’oportunitat, mesurant quins són els esforços del centre educatiu en incorporar la perspectiva de drets humans, gènere i diversitat en la gestió del centre, en els  programes educatius i quin és el resultat de comprensió i apoderament dels i les alumnes.

El resultat de l’avaluació pot donar lloc a l’obtenció del Distintiu violeta de l’àmbit educatiu, i si el resultat de l’avaluació no permet obtenir el reconeixement del Distintiu, el centre educatiu, sí que obté el reconeixement del seu esforç en millorar i per tant entra en una fase preparatòria anomenada camí al violeta.

Mes informació a Forgender Seal , distintius de gènere.