Maó, la primera ciutat de Menorca en rebre la certificació internacional sg city 50-50, a favor de la igualtat de gènere

Maó s’ha convertit en la primera ciutat de Menorca en rebre la certificació internacional SG CITY 50-50, a favor de la igualtat de gènere, que atorga l’Associació FORGENDER SEAL.

Així, l’Associació FORGENDER SEAL, d’acord amb l’avaluació realitzada per l’avaluadora Coop4equality de conformitat a la Norma SG CITY 50-50, certifica que l’Ajuntament de Maó ha implementat el sistema de gestió de gènere per tal d’afavorir la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques i actuacions de l’administració municipal.

La igualtat de gènere, una de les prioritats d’Ara Maó

Des que vam entrar a l’Ajuntament de Maó, el passat mandat, una de les prioritats d’Ara Maó ha estat treballar des de la Regidoria d’Igualtat per una ciutat més igualitària, segura i cohesionada. És per això que el reconeixement de l’Associació FORGENDER SEAL ens omple d’orgull per la feina ben feta.

En aquest sentit, durant la presentació del reconeixement la nostra companya Catalina Ferrer, regidora d’Igualtat, Participació Ciutadana i Cooperació, va voler reafirmar el seu compromís per “desenvolupar accions en pro de la igualtat, per acabar amb les violències masclistes i discriminacions que no tenen lloc en aquest municipi”, i va agrair “la feina feta a Biel Pons, per iniciar el camí de la certificació, i a Toni Carrillos per seguir el projecte”.

També va destacar la feina feta pels tècnics i les tècniques de l’Ajuntament.

Certificació internacional SG CITY 50-50

El nivell obtingut després del procés de certificació és: Avançat. El nombre de certificació atorgat és 2/151417EEIB-01/2023 i tindrà una validesa fins al 05/01/2023.

El distintiu atorga:

• Reconeixement públic al govern municipal i enfortiment del lideratge institucional mitjançant el treball en xarxa, el treball en col·laboració i el treball cooperatiu.

• Millora de les competències de gestió municipal i potència de les capacitats tècniques i polítiques cap a la igualtat.

• Afavoriment de la transparència i la rendició de comptes.

• Oportunitat per revertir les desigualtats de gènere i promoure el desenvolupament humà i sostenible.

• Eines per a la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques municipals.

• Garantia d’alineació amb la normativa nacional i internacional i permet la identificació i l’anàlisi de les desigualtats de gènere.

• Oportunitat per corregir pràctiques de caràcter discriminatori i relacions de poder injustes.

• Promoció de polítiques, plans i programes socials que busquin la realització de drets i la millora de capacitats.

La norma SG CITY 50-50 és la primera certificació d’àmbit internacional que permet implantar un sistema de gestió per avaluar i certificar el compromís dels governs municipals a favor de la igualtat de gènere. Mitjançant un procés de certificació el municipi obté el Distintiu per la igualtat de gènere, i d’aquesta manera, el municipi esdevé un actor amb compromís polític i estratègic a favor de la igualtat efectiva entre dones i homes.

El Distintiu per la igualtat de gènere s’ha dissenyat d’acord amb les competències municipals, la normativa nacional i els mandats i tractats internacionals en relació als drets humans de les dones, el desenvolupament humà, les ciutats i el canvi climàtic (l’Agenda 2030 i la Nova Agenda Urbana).

Com s’ha obtingut el Distintiu per la igualtat de gènere?

Per obtenir el Distintiu per la igualtat de gènere, el govern municipal escull entre les accions proposades quins seran els seus compromisos per propers dos anys. Transcorregut aquest període, es realitza una avaluació per evidenciar els seus assoliments. Si el resultat és positiu, podrà renovar el Distintiu.

– El Distintiu, primer segell de gènere de l’àmbit municipal, és aplicable a totes les ciutats del món, de qualsevol mida, que busquin reduir les desigualtats de gènere i complir amb la legislació en matèria d’igualtat.

El sistema s’ha adaptat a la diversitat territorial dels municipis i estableix una classificació a partir del seu abast poblacional. El procés de certificació és telemàtic i disposa d’eines que afavoreixen la comprensió agilitzant els tràmits de manera fàcil i ràpida.

L’Associació FORGENDER SEAL, sense ànim de lucre, té com a propòsit crear sistemes de gestió de gènere que afavoreixin la construcció de societats més justes i igualitàries, proposin democràcies més participatives i paritàries i generin convicció i determinació política a favor de la igualtat.