Segueix l’actualitat del Distintiu SGCITY50

Ajuntament de Mollerussa renova el Distintiu SG CITY 50-50 per la Igualtat de Gènere

Mollerussa va obtenir el 2021 aquest segell atorgat per l’associació Forgender Seal que ja ha aconseguit una seixantena de municipis catalans certificats.

L’Ajuntament de Mollerussa ha renovat el Distintiu per a la Igualtat de Gènere (Norma SG City 50-50) que atorga l’associació Forgender Seal amb el suport de la Generalitat de Catalunya i que va obtenir el 2021. Es tracta d’un reconeixement internacional que avala les polítiques municipals en aquest àmbit, després de certificar un pla de compromisos a realitzar en dos anys al voltant de tres àrees concretes de treball com són el lideratge i la gestió interna, la promoció dels drets de les dones i vetllar per un entorn lliure de violència i discriminació. La Presidenta de Forgender Seal, Marta Macias, va fer entrega de la renovació a l’alcalde de la ciutat,  Marc Solsona Aixalà i a la regidora d’Igualtat,  Rosa Maria Balagué Grañó.

La renovació d’aquest segell de qualitat, que només tenen una seixantena de municipis a Catalunya i Balears, permet implantar un sistema de gestió per avaluar i certificar el compromís dels governs municipals a favor de la igualtat de gènere és un dels objectius fixats en el 3r Pla Intern d’Igualtat d’Oportunitats, promogut per la regidoria d’Igualtat i avalat pel Ple del consistori.

Val a dir que la norma s’ha dissenyat d’acord amb les competències municipals, la normativa nacional i els mandats i tractats internacionals en relació amb els drets humans de les dones, el desenvolupament humà, les ciutats i el canvi climàtic (Agenda 2030, Nova Agenda Urbana i Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides).

Font de la notícia. Mollerussa televisió


El passat 8 de març a la biblioteca Ca l’Oliveres i dins el marc dels actes de celebració del Dia Internacional de la Dona, es va fer l’acte de Lliurament del Distintiu SG CITY 50-50 a representants de l‘Ajuntament de Lliçà d’Amunt.

El Distintiu per la igualtat de gènere és el primer segell de qualificació i reconeixement públic a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit municipal. Es un sistema de gestió de gènere que es posa a disposició dels municipis com a eina que afavoreix la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques i actuacions de l’administració local.

L’acte va comptar amb la participació de la regidora d’Igualtat, Gènere i LGTB, Lourdes Martín i amb la presidenta de l’Associació Forgender Seal, Marta Macias.

Compartim aquest vídeo amb les intervencions de la regidora Lourdes Martín i Marta Macias.

L’Associació FORGENDER SEAL, sense ànim de lucre, té com a propòsit crear sistemes de gestió de gènere que afavoreixin la construcció de societats més justes i igualitàries, proposin democràcies més participatives i paritàries i generin convicció i determinació política a favor de la igualtat.


Maria Cristina Corona Guijarro

Entrevistem a representants del món local sobre la valoració de la Certificació del Distintiu SG CITY 50-50 per la Igualtat de Gènere de l’àmbit Municipal. 

Entrevista a Maria Cristina Corona Guijarro, regidora d’Igualtat a l’Ajuntament de Castelldefels

1) Sobre quines polítiques voleu incidir en la legislatura i per què són prioritàries en el pla de compromís?

És prioritat incidir en l’Atenció a les dones víctimes de violència de gènere i violència masclista i també és prioritari dur a terme campanyes i accions de prevenció, com per exemple el desplegament de Punts liles, per aconseguir espais de festa i d’oci segurs i establir aliances amb l’oci privat. També és cabdal l’elaboració i aplicació del Protocol intern per a l’abordatge de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere en l’àmbit laboral de l’Ajuntament de Castelldefels i el Protocol d’abordatge de les violències masclistes en l’àmbit esportiu. És prioritat també avançar cap a la transversalitat en Politiques d’igualtat per a integrar la perspectiva de gènere i la Igualtat en totes les àrees d’acció governamental.

2) Com us ajuda internament el procés de certificació?

El procés de certificació ha significat un abans i un després pel que fa a la transversalitat de les polítiques d’Igualtat a Castelldefels.  La sistematització, i el rigor i valgui la redundància “el compromís” de l’Ajuntament  per a complir el pla de compromisos i la obtenir la renovació del distintiu,  ha suposat haver de treballar de forma coordinada entre les diferents àrees de gestió, fet que valorem de forma molt positiva i que ha suposat un  salt endavant per a moltes àrees municipals que han abordat accions amb perspectiva de gènere, en algun cas per primera vegada.

Podem dir doncs que la certificació està resultant ser una eina que ens permet vetllar, des de les diferents àrees, per unes polítiques més inclusives i equitatives i alhora ens està afavorint establir aliances que ens permetran de ben segur seguir avançant cap a una transversalitat efectiva de la perspectiva de gènere.

3) Quins són els reptes de l’Agenda Feminista en la Governança Local?

L’agenda feminista és una eina crucial per a la construcció d’un món més igualitari i just. El que ens proposem sobretot és sumar esforços per a anar totes i tots en una mateixa direcció i fer front així amb més força a desafiaments que requereixen d’atenció urgent, com pot ser implementar mesures efectives per a la prevenció i la intervenció en situacions de violència masclista i garantir la seguretat de les dones.

La lluita per la igualtat de gènere és una tasca constant i col·lectiva que requereix l’esforç de totes i tots.

4) Com esteu aplicant la tecnologia/ IA/Gestió de Dades/ en les polítiques d’Igualtat?

L’aplicació de la tecnologia i la Intel·ligència Artificial és un repte que tenim per endavant i encara  no som conscients del tot del ventall d’oportunitats que ens pot suposar.  La IA és ja una realitat en la que haurem d’aprofundir en els propers anys.

Sí que estem molt més avançades en el recull i anàlisi d’indicadors, que ja fa anys que recollim, i ara estem molt satisfetes de que la Diputació de Barcelona hagi donat un nou impuls  tot incorporant els indicadors de les polítiques d’Igualtat als programa de cercles de comparació municipals. Els Cercles de Comparació Intermunicipals són una eina consolidada amb vint anys de trajectòria en altres àmbits d’actuació municipal i aplicats a les polítiques d’igualtat ens permetrà comparar dades per orientar i millorar la gestió municipal mitjançant l’anàlisi d’indicadors de serveis locals i l’intercanvi de bones experiències.


Miquel Oliver

Entrevistem a representants del món local sobre la valoració de la Certificació del Distintiu SG CITY 50-50 per la Igualtat de Gènere de l’àmbit Municipal. 

Entrevista a Miquel Oliver, batle de Manacor (Mallorca).

1) Sobre quines polítiques voleu incidir en la legislatura i per què són prioritàries en el pla de compromís.

Fa quatre anys, quan vam entrar a l’Ajuntament de Manacor, ja vàrem situar el feminisme com un dels eixos clau per a la nostra Governança. Sobretot, ens vam centrar molt en la importància de transversalitzar la perspectiva de gènere a tota l’acció de govern. I crec que, vist en perspectiva, va ser un encert. A poc a poc, amb les comissions internes on treballam aquesta temàtica i amb el pla de compromisos com a guia, hem adquirit una manera de fer concreta. S’han anat integrant una sèrie de premisses i bones pràctiques per tal que la perspectiva de gènere tingui presència a gairebé  tots els departaments de l’Ajuntament: festes, esports, participació ciutadana, pressupostos, serveis socials, educació, espai públic, etc.

Tot això també ha anat acompanyat d’un procés que ha fet el municipi en si. És a dir, en l’àmbit extern, la ciutadania ja no dubta que l’Ajuntament de Manacor és un municipi obertament feminista. Perquè per nosaltres és defensar el que hauria de ser normal. I amb aquesta normalitat absoluta seguim obrint camí.

Per aquesta legislatura, ens hem marcat com a prioritàries accions relacionades amb el model de festa. I això implica repensar com han estat les festes fins ara i escoltar la ciutadania per anar adaptant-nos a un model molt més inclusiu. A part d’això també parlam de què les festes han de ser espais d’oci segur per a totes i això implica la col·laboració i la implicació de molts agents socials.

De fet, al gener, conjuntament amb l’entitat organitzadora d’una de les festes més importants per Manacor, Sant Antoni, vàrem engegar una campanya per tal de reduir els comportaments i les agressions masclistes durant les festes.

Pensam que és important continuar treballant per garantir un model d’oci participatiu, transformador i sobretot, segur.

2) Com us ajuda internament el procés de certificació?

En general, ens ajuda a tenir un full de ruta marcat, amb la premissa de què nosaltres ho adaptem tot a la realitat del municipi. No a tots els llocs funciona el mateix. Aleshores nosaltres intentam tenir molt present què és el que pot funcionar i el que no. A partir d’aquí, el fet de tenir el certificat fa que es generin necessàriament espai de coordinació entre àrees. Passem de tenir un ajuntament que funciona en compartiments estancs a treballar conjuntament per assolir objectius transversals. I això realment és el que fa que l’administració es vagi adaptant a la realitat.

3) Quins són els reptes de l’Agenda Feminista en la Governança Local?

Jo penso que quan parlam de reptes, també volem dir que l’administració ha de fer els deures en molts aspectes, on està quedant obsoleta. Les societats avancem i l’administració necessita adaptar-se i transformar-se en una eina real.

Els reptes són molts i la majoria d’ells estan interconnectats. Jo crec que, per una banda, hem de parlar de model de ciutat i d’urbanisme tàctic. I això necessàriament exigeix parlar d’urbanisme en perspectiva de gènere o de ciutats feministes. En definitiva, repensar com configurem els espais i trobar maneres per transformar les ciutats en espais més habitables, més inclusius, més amables, adaptats al canvi climàtic, etc.

En segon lloc, l’agenda feminista demana que no es retrocedeixi en els drets que tantes dones han lluitat durant molt d’anys. El feminisme és l’antídot contra l’extrema dreta.

4) Com esteu aplicant la tecnologia/ IA/Gestió de Dades/ en les polítiques d’Igualtat?

Abans parlàvem de reptes, doncs podríem dir que aquest també n’és un d’ells. Hem de seguir treballant per tal d’actualitzar les eines de gestió en aquest sentit. És una gran oportunitat.

Certifica el teu ajuntamen! 

També et pot interessar llegir:

“Els ajuntaments catalans avancen en Igualtat gràcies al primer segell de certificació”