Segueix l’actualitat del Distintiu SGCITY50

El 88,41% de les dones que ingressen a la presó ha sofert violència

68% violència de tipus sexual
41% violència sistemàtica
59% violència en l’àmbit familiar
25% abusos sent menors
74% violència física
80,4% violència en l’àmbit domèstic
Existeix relació directa entre el maltractament, les seqüeles psicològiques i la història delictiva. El trastorn d’estrès posttraumàtic que sofreixen les dones maltractades comporta depressions, drogopendencias, autolesions, agressivitat, sobremedicación.

Una de cada quatre dones preses és estrangera
El 84% de les dones que viatgen amb droga al nostre país el fan per a sostenir econòmicament a les seves famílies, ja que són els caps de família.
El 80% de les dones preses són mares.
Descàrrega l’INFORME


Día de las Naciones Unidas 24 Octubre 2019

Missatge del Secretari General de l’ONU 2019

El Dia de les Nacions Unides posa en relleu la pervivència dels ideals de la Carta, que va entrar en vigor tal dia com avui fa 74 anys.
Davant un panorama mundial turbulent, la Carta continua sent el nostre referent moral compartit.

En els temps que vivim, de canvis vertiginosos, les Nacions Unides continuen centrant la seva atenció en els problemes que realment afecten les persones.
Treballem per una globalització justa i per que l’acció climàtica s’escometi de manera audaç.

Advoquem pels drets humans i per la igualtat de gènere, i rebutgem categòricament l’odi de qualsevol tipus.

Ens esforcem per mantenir la pau i portem assistència vital a milions de persones atrapades en conflictes armats.

Les pròpies Nacions Unides van guanyant en agilitat i rendició de comptes a mesura que millorem el suport als països.

L’any vinent se celebra el 75è aniversari de l’Organització. Aquesta fita és un moment decisiu perquè forgem junts el nostre futur.

Els convido a sumar-se a la conversa i al fet que “nosaltres els pobles” promoguem el nostre benestar units.

Moltes gràcies


El I Congrés Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes organitzat per l’Institut Català de les Dones tindrà lloc els propers 22 i 23 d’octubre a l‘antiga fàbrica Fabra i Coats, amb l’objectiu de reunir en un mateix espai a les persones professionals dels circuits de violència masclista, al personal de les Administracions Públiques encarregades d’intervenir en el disseny i l’execució de polítiques públiques amb perspectiva de gènere, a les entitats de dones del territori i al conjunt del teixit associatiu feminista català. Igualment serà una oportunitat d’interaccionar amb activistes i investigadores en matèria de gènere i violències masclistes, amb la finalitat de generar la confluència d’una diversitat d’agents que afavoreixi la suma de coneixements sobre les diverses teories i praxis feministes per a l’erradicació de les violències masclistes, construint així un espai idoni per a la construcció d’aliances i el treball en xarxa.

Aquesta trobada vol també visibilitzar les estratègies de les dones per fer front a situacions de violència masclista, i compartir així experiències d’autoorganització i de resistència d’arreu del món.

A partir de les ponències i els tallers, es vol facilitar un espai de debat i reflexió que incorpori els múltiples eixos d’opressió inherents a la societat patriarcal i que juguen un paper especialment important en les situacions de violència viscudes per les dones.

El Congrés s’estructura en 3 blocs temàtics, que es distribueixen al llarg dels dies 22 (matí i tarda) i 23 (matí) d’octubre de 2019. Cada bloc temàtic aplega 3 tipus de participacions:

  • les ponències internacionals, amb teòriques de l’àmbit acadèmic i de l’activisme d’arreu del món.
  • les conferències de ponents estatals i catalanes.
  • els tallers, que es realitzaran de forma simultània, pensats per aprofundir en aspectes concrets de cada bloc i  per facilitar un espai per a la participació.

En els entreactes hi haurà la possibilitat de conèixer les propostes de dones artesanes, activistes i músiques.

Més informació aquí: 


Els avenços han estat insuficients per escalar des la novena posició que ocupa des del 2005.

Redacció Diari Ara.

La igualtat entre dones i homes a Espanya és una assignatura pendent a Espanya. La millora dels últims 15 anys ha estat insuficient per escalar posicions al rànquing d’estats de la Unió Europea, en el qual ocupa la novena posició des de fa 14 anys, segons l’informe de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere –Eige per les sigles en anglès– publicat aquest dimarts. El treball compara la situació als estats membres en àrees com la salut, la feina, el poder, els diners, el coneixement i el repartiment del temps i n’elabora un índex.

Espanya té una puntuació de 70,1 en l’índex –100 representaria la plena igualtat– i des del 2005 ha avançat quasi vuit punts, un ritme més accelerat que altres països però que no ha aconseguit situar-la en un lloc millor al rànquing. L’ accés de les dones als àmbits de poder segueix sent el tema en què obté la puntuació més baixa (un 62) tot i ser també el que més ha millorat (+16 punts) des que es fa l’informe.

La nota més alta se l’endú la salut, amb un índex del 90,1, a prop de la plena igualtat i no gaire lluny del 94,7 de Suècia, que es consolida encara més com el país de la Unió Europea amb més igualtat de gènere. Amb un índex del 83,6, és a més de 16 punts de distància de la mitjana europea, que ha arribat als 67,4 punts aquest any. El país escandinau ha acaparat la primera posició del rànquing des del 2005, millorant des de llavors la seva puntuació en gairebé cinc punts.

Continua llegint la noticia


Anàlisi comparativa de campanyes de prevenció.

“Les campanyes i accions per prevenir les agressions masclistes en contexts d’oci nocturn i la promoció d’espais de festa segurs han  passat, en poc temps, de ser una iniciativa pionera a una política pública imprescindible. Les primeres experiències van sorgir principalment de grups feministes, del teixit social i comunitari i entitats de barri, posant al centre del debat aquelles violències masclistes socialment més tolerades i davant les quals la resposta institucional era absent. Entrellaçades amb l’organització associativa i comunitària de les festes majors, les primeres campanyes van suposar passar del discurs a l’acció per incidir en les formes de relacionar-se en espais d’oci i de festa.

Al mateix temps, aquestes primeres experiències han posat les agressions masclistes en els espais públics al centre del debat feminista, interpel·lant també les polítiques de gènere i igualtat d’abast municipal. L’efecte ha estat una reproducció massiva de campanyes centrades en les festes majors, amb major o menor incidència, en un bon nombre de municipis catalans i de la resta de l’Estat. Una política que ha esdevingut imprescindible en el món local.

En aquest context, analitzem 18 campanyes de prevenció d’agressions masclistes i violències sexuals en contexts d’oci nocturn per reflexionar sobre alguns elements a tenir en compte abans de dissenyar la intervenció: A qui volem implicar en l’estratègia de prevenció? Com definim el problema? Quines són les accions més pertinents? A qui i com volem dirigir-nos en els missatges de la campanya?

Aquestes són algunes de les preguntes que guien aquest article i que pretenen aportar reflexions d’interès a les entitats, col·lectius i administracions que es plantegen com abordar la prevenció d’agressions sexistes en contexts de festa.

L’article sorgeix en el marc del projecte Q de Festa! – Nits de Qualitat de la Subdirecció General de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que té per objectiu desenvolupar estratègies per convertir l’oci nocturn en un espai més segur, atractiu i saludable per a tothom”.

Descarrega l’estudi

Font de l’article: drogas&género


Felanitx obté el Distintiu SG CITY 50-50 per la Igualtat de Gènere

Felanitx és el segon municipi de les Illes Balears (juntament amb Marratxí) que obté el Distintiu SGCITY50 per la Igualtat de Gènere.

La Norma SG CITY 50-50 és la primera eina que permet implantar, avaluar i certificar un sistema de gestió a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit dels governs locals, creat per l’Associacio Forgender Seal.

Durant els propers dos anys, l’Ajuntament de Felanitx  haurà d’implementar les accions recollides al Pla de Compromís que ha elaborat en favor de la transversalització de la perspectiva de gènere, tant a nivell intern com a les seves polítiques públiques.

Algunes de les fites que suposa el Distintiu són:

  • La millora les competències de gestió municipal i de les capacitats tècniques i polítiques a favor de la igualtat.
  • La integració de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques municipals.
  • Una oportunitat per corregir pràctiques de caràcter discriminatori i relacions de poder injustes.

El municipi de Felanitx entra a formar part de la comunitat del Distintiu per la Igualtat de Gènere SG CITY 50-50 per a l’intercanvi de bones pràctiques i solucions identificades davant possibles barreres en l’aplicació transversal de la perspectiva de gènere a l’àmbit municipal.


Marratxí és un dels primers cinc ajuntaments de les Illes Balears -juntament amb Estellencs, Felanitx, Pollença i Puigpunyent- que entra a formar part de la comunitat de ciutats i pobles que tenen el Distintiu per la Igualtat de Gènere SG CITY 50-50.

Demà a les 14:00h, Alex González, en nom de l’Associació Forgender Seal, farà el lliurament del Distintiu al batle de Marratxí, el Sr. Miquel Cabot, a la seu de l’Ajuntament.

La Norma SG CITY 50-50 és la primera eina que permet implantar, avaluar i certificar un sistema de gestió a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit dels governs locals.

Durant els propers dos anys, l’Ajuntament de Marratxí haurà d’implementar les accions recollides al Pla de Compromís que ha elaborat en favor de la transversalització de la perspectiva de gènere, tant a nivell intern com a les seves polítiques públiques.

Algunes de les fites que suposa el Distintiu són:

  • La millora les competències de gestió municipal i de les capacitats tècniques i polítiques a favor de la igualtat.
  • La integració de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques municipals.
  • Una oportunitat per corregir pràctiques de caràcter discriminatori i relacions de poder injustes.

El municipi de Marratxí entra a formar part de la comunitat del Distintiu per la Igualtat de Gènere SG CITY 50-50 per a l’intercanvi de bones pràctiques i solucions identificades davant possibles barreres en l’aplicació transversal de la perspectiva de gènere a l’àmbit municipal.

Dijous 10 d’octubre a les 14h

Ajuntament de Marratxí

Camí de N’Olesa, 66