Segueix l’actualitat del Distintiu SGCITY50

El temps és una qüestió política i es pot conceptualitzar com un dret de tota la ciutadania (dret al temps). La manera d’ordenar el temps determina el tipus de model social establert, que ha d’adaptar-se als canvis estructurals de cada època.
L’Associació Forgender Seal promou el projecte DIGECP que té com a finalitat ajudar els municipis a integrar de manera transversal la perspectiva de gènere tant a nivell organitzatiu com en totes les seves polítiques públiques i actuacions de manera que es puguin fer efectius els drets de les dones i es beneficiï a tota la població del municipi.

Especialment, el projecte DIGECP promou la igualtat de gènere en els usos del temps a través d’una metodologia innovadora consistent en la implementació de la Norma de Certificació SGC CITY 50-50 a favor de la igualtat de gènere, dissenyada d’acord amb les competències locals, la normativa estatal i els mandats i tractats internacionals. Mitjançant un procés d’avaluació i certificació el municipi obté el Distintiu per la Igualtat de Gènere SG CITY 50-50.

El procés de certificació suposa un procés d’aprenentatge per als municipis que es veu reforçat a través d’una sèrie de sessions complementàries de capacitació dirigides al personal polític i de serveis dels municipis sobre transversalització de la perspectiva de gènere interseccional en totes les seves actuacions i polítiques públiques, i especialment sobre la reducció de la bretxa en els usos del temps entre homes i dones.

Així mateix, el projecte DIGECP fomenta l’aprenentatge mutu, l’intercanvi de bones pràctiques i la cooperació en igualtat de gènere i usos del temps mitjançant l’enfortiment de la xarxa de municipalitats compromeses en igualtat de gènere.

Aquest article aporta una definició precisa dels conceptes “Corresponsabilitat” i “Usos del Temps” per a una major comprensió sobre la importància del seu desenvolupament en les polítiques públiques municipals.

La corresponsabilitat en els usos del temps és un concepte clau per a aconseguir la igualtat de gènere i millorar la qualitat de vida de totes les persones. Es refereix a la distribució equitativa de les tasques domèstiques, responsabilitats familiars i laborals entre homes i dones, promovent un equilibri que permeti a tots dos gaudir del seu temps lliure i desenvolupament personal.

Importància de la Corresponsabilitat

La corresponsabilitat és essencial per a trencar amb els rols tradicionals de gènere que assignen a les dones la major part de les tasques de cura i domèstiques. Aquesta desigualtat en la distribució del temps afecta negativament a les dones, limitant les seves oportunitats laborals i el seu desenvolupament personal.

Usos del Temps

El dret al temps ha de ser un dret de tota la ciutadania. Un dret que sigui garantia perquè tota la ciutadania pugui viure aquests usos del temps amb major llibertat i autonomia sobre aquests, que contribueixi a reduir l’actual pobresa del temps i que ajudi a racionalitzar els horaris

Els usos del temps fan referència a la distribució de les activitats de la vida quotidiana que una persona realitza en el seu dia a dia i de manera habitual i que inclouen quatre categories bàsiques per a la sostenibilitat de la vida: el treball remunerat, les cures, el descans i l’oci.

L’última enquesta del CIS del 2024 demostra que les dones dediquen més temps a les tasques domèstiques i a cura de familiars, mentre que els homes solen dedicar més temps al treball remunerat i a l’oci, per això és imprescindible promoure una major corresponsabilitat dels usos del temps entre dones i homes.

Beneficis de la Corresponsabilitat

1. -Igualtat de Gènere: les administracions públiques que promou la igualtat d’oportunitats entre homes i dones faciliten que tots dos puguin desenvolupar-se professionalment i gaudir del seu temps lliure.

2. -Millora de la Qualitat de Vida: Fomentar una cultura més corresponsable en el repartiment equitatiu de les tasques redueix l’estrès i la càrrega mental, millorant la salut i benestar de tots els membres de la família

3. -Desenvolupament Infantil: Les nenes i els nens que creixen en llars corresponsables aprenen valors d’igualtat i respecte, la qual cosa contribueix al seu desenvolupament integral.

Estratègies per a Fomentar la Corresponsabilitat

1. -Educació i Sensibilització: És fonamental promoure societats en les quals l’educació sigui inclusiva i equitativa, i aprofundeixi en la importància de la corresponsabilitat i els beneficis que comporta.

2. -Polítiques Públiques: Implementar polítiques que promoguin la conciliació de la vida laboral i familiar, com a permisos de paternitat i maternitat, horaris flexibles i serveis de cura infantil.

3. -Canvi Cultural: Fomentar un canvi en la cultura i els valors socials que doni suport a la igualtat de gènere i la corresponsabilitat en tots els àmbits de la vida.

Conclusió
La corresponsabilitat en els usos del temps és un pas crucial cap a una societat més justa i igualitària. En promoure un repartiment equitatiu de les tasques i responsabilitats, es millora la qualitat de vida de totes les persones i s’avança cap a la igualtat de gènere. És necessari continuar treballant en l’educació, la implementació de polítiques públiques i el canvi cultural per a aconseguir una veritable corresponsabilitat.


📢 Ets representant d’un ajuntament i t’agradaria sumar-te a la xarxa de municipis certificats amb el Distintiu per la Igualtat de Gènere en Pobles i Ciutats (DIGECP)?

📩Contacta amb el nostre equip:

Marta Macias. marta@forgenderseal.org / premsa@forgenderseal.org

Mòbil: 630 108 987


Nou projecte cofinançat per la Unió Europea per a impulsar la igualtat de gènere en les polítiques locals

L’Associació Forgender Seal ha obtingut finançament de la Unió Europea per a desenvolupar el projecte DIGECP (Distintiu per la Igualtat de Gènere en Pobles i Ciutats). Aquest distintiu, recolzat per la UE, certificarà el compromís dels municipis amb la igualtat de gènere, promovent la incorporació de la perspectiva de gènere en les seves polítiques i actuacions.

El passat 21 de febrer es va celebrar la 1a Reunió de Coordinació del projecte DIGECP, liderat per l’associació Forgender Seal (Barcelona) i l’empresa INDA Iniciatives, S. L. (la Corunya), amb el cofinanciamiento de la Unió Europea en el marc del seu compromís amb la igualtat i el desenvolupament sostenible.

El projecte DIGECP estableix un estàndard de certificació dissenyat conforme a les competències municipals, la normativa estatal i els tractats internacionals en matèria d’igualtat de gènere i drets humans. A través d’un procés d’avaluació i certificació, els municipis podran obtenir el Distintiu per la Igualtat de Gènere, la qual cosa els permetrà accedir a recursos i visibilitat com a administracions compromeses amb l’equitat de gènere.

Gràcies als fons europeus assignats al projecte, els municipis que participin en el procés de certificació rebran suport financer per a desenvolupar les accions necessàries per a l’obtenció del distintiu.

L’objectiu principal del Distintiu DIGECP és garantir la integració de la perspectiva de gènere de manera transversal i interseccional en les polítiques municipals, contribuint a l’efectivitat dels drets de les dones i al benestar de tota la ciutadania. Com assenyala Marta Macias, presidenta de l’Associació Forgender Seal: “El procés de certificació DIGECP enforteix la imatge dels ajuntaments com a administracions compromeses amb la igualtat i els drets de les dones”.

 

A més, el projecte busca crear una Xarxa de Municipalitats per la Igualtat de Gènere i la Corresponsabilitat en els Usos del Temps, promovent l’intercanvi de bones pràctiques i l’aprenentatge col·laboratiu.

En els pròxims mesos, es llançarà una campanya de sensibilització i es duran a terme sessions informatives sobre el Distintiu. Així mateix, en 2025 i 2026 se celebraran dues edicions del Fòrum de Municipis Certificats, un espai de diàleg i intercanvi d’experiències sobre igualtat de gènere en la gestió municipal. S’abordaran temes clau com la bretxa de gènere en les cures, el reconeixement del treball de cura, i estratègies per a desmuntar estereotips que perpetuen la divisió del treball per gènere.

Per a més informació, contactar amb:

Marta Macias
📩 mmacias@forgenderseal.org / premsa@forgenderseal.org
📞 630 108 987

 

 

 

 


La Presidenta de Forgender Seal, Marta Macias, va assistir a l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones al Palau de la Generalitat amb dones líders del món associatiu, expertes i polítiques del Parlament de Catalunya.

  • President de la Generalitat, Salvador Illa: “El feminisme és avui absolutament necessari degut al perill de retrocés que representa l’onada reaccionària global”
  • Consellera d’Igualtat i feminisme Eva Menor: “La igualtat no és una qüestió d’opinió ni un debat ideològic: és un dret fonamental”

📸 Compartim algunes fotos de la jornada.

 

💜La força de les dones! Juntes arribarem més lluny!

Durant l’acte, s’ha fet una lectura conjunta de la declaració institucional del 8M a càrrec de la presidenta de l’Associació Catalana de Dones Directives i Empresàries ACDDE (Dones pel Futur), Núria Viñas Llebot; l’alumna de 2n del Cicle Superior de Promoció d’igualtat de gènere de l’Institut Can Vilumara (l’Hospitalet de Llobregat), Jaspreet Kaur; la presidenta de Dones No Estàndards i del Consell Nacional de Dones de Catalunya, Carme Riu Pascual; l’experta en disseny de polítiques públiques des d’una perspectiva antiracista – Associació Rromanipe’s (Gitanitat’s), Enerida Isuf, i la presidenta de l’Associació 50a50, Anna Mercadé Ferrando. El document, compartit pel Govern de la Generalitat, diputacions, consells comarcals i ajuntaments, reivindica un futur feminista en què l’equitat de gènere sigui una realitat.

Aquest text, aprovat pel Govern en la darrera reunió del Consell Executiu, és un exemple del consens i diàleg necessari per treballar en polítiques realment efectives i útils per a la ciutadania. El manifest reivindica la força del moviment feminista com a motor de canvi i de transformació social, alhora que celebra els avenços i reconeix les lluites guanyades pels drets de les dones, per exemple, en els drets sexuals i reproductius; en els drets laborals; en posar el treball de cures en el centre de l’agenda política i social o en trencar sostres de vidre i acabar amb terres enganxosos. La declaració també recorda que encara no tenim una igualtat real, sinó que tenim molts reptes pendents, com:

  1. -La bretxa salarial, la precarietat i la feminització de la pobresa.
  2. -La falta de corresponsabilitat real dels homes en les tasques reproductives i de les cures.
  3. -La baixa representació de les dones en els consells d’administració.
  4. -La doble discriminació de les dones racialitzades o les violències masclistes.

El document també adverteix del perill dels retrocessos dels drets assolits davant l’onada reaccionària. La dreta feixista i ultraconservadora utilitza les xarxes socials per difondre el neomasclisme i generar odi i divisió, amb un impacte molt gran entre els joves: el CEO recull que més de la meitat dels homes de 16 a 24 anys està molt o bastant d’acord amb el fet que el moviment feminista ha anat massa lluny.

També expressa el suport i solidaritat amb les dones que lluiten per sobreviure i per defensar els seus drets en països amb conflictes armats com Palestina o Ucraïna, o que encara en viuen les conseqüències, com Afganistan o Síria.

La declaració finalitza reivindicant un futur feminista que ens porti a una societat més lliure i igualitària i recorda que, avui i sempre, cal ser feministes.

🎥En aquest vídeo podràs veure les intervencions de les persones que van participar.

 

 


La resposta a aquesta pregunta la trobem en les dades i els indicadors d’estudis i informes de diferents organismes. És un bon moment per a recordar-les i tenir-les present en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona.

Centrem aquest 8 de març posant el focus en la contribució de les dones en el treball, fent un reconeixement i valorant l’aportació de totes en el món laboral i econòmic tant a Espanya com a Catalunya.

A Espanya, les dones representen aproximadament el 46% de la força laboral, i en els darrers anys hem vist un augment significatiu de la seva presència en sectors tradicionalment masculinitzats. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la taxa d’activitat femenina ha crescut, i actualment, més de 9 milions de dones estan treballant en diverses àrees, des de la sanitat i l’educació fins a la tecnologia i l’enginyeria.

A Catalunya, la situació és similar. Les dones constitueixen un 48% de la població activa, i cada vegada més ocupen càrrecs de responsabilitat. De fet, les dones catalanes han aconseguit una major representació en consells d’administració i en posicions directives, tot i que encara queda camí per recórrer per assolir la igualtat plena com molt bé explica l’estudi La presència de dones en consells d’administració i càrrecs directius a les empreses de Catalunya, 2024” de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona. L’estudi posa en evidència que les empreses amb consells paritaris tenen més d’un 50% de dones directives.

“L’aportació de les dones en el treball augmenta el desenvolupament econòmic global”

Què diuen altres organismes internacionals?

Segons el Banc Mundial, “L’avenç de la dona en el treball és bo per a tothom: pot augmentar el PBI mundial en un 20%”.

D’acord amb les dades del McKinsey Global Institute, “Impulsar la igualtat de la dona podria afegir 12 trilions de dòlars al creixement global en 2025. “Tenint en compte el paper decisiu de la dona en el funcionament de l’economia, és qüestió de lògica pensar que el seu rol i el seu accés equitatiu a llocs de responsabilitat pot exercir un canvi també en el teixit empresarial de tot el món”.

Raons poderoses per a valorar positivament la contribució de les dones en el treball i els reptes pendents.

Les dones són fonamentals en el teixit empresarial. Segons l‘Observatori del Treball i Model Productiu de Catalunya, “Les empreses liderades per dones tendeixen a ser més sostenibles i innovadores. Això demostra que la diversitat de gènere no només és justa, sinó que també és beneficiosa per a l’economia”.

No obstant això, encara ens enfrontem a desafiaments importants, com la bretxa salarial de gènere, que a Catalunya és d’aproximadament un 23%. És essencial continuar treballant per eliminar aquestes desigualtats i garantir que totes les dones tinguin les mateixes oportunitats laborals i de creixement professional.

Des de Forgender Seal també volem destacar el rol important que juguen els governs locals en el desenvolupament de polítiques i programes municipals, moltes vegades, en col·laboració amb agents locals, teixit empresarial, sindicats, ong’s, ecosistema associatiu,  universitats… per a promoure el talent de les dones i la seva plena integració en el món del treball i professional.

“La Igualtat de gènere en el centre de les polítiques locals”

Estem vivint un context d’alta complexitat i transformacions on cada eina que es crea per a la reducció de les desigualtats i de les bretxes per raó de gènere en l’àmbit del treball i de l’economia són importants, s’han de protegir i dotar de recursos perquè no decaigui el lideratge polític i institucional del món local en la construcció de societats més igualitàries, justes, segures i socialment cohesionades. No podem retrocedir en la defensa de la igualtat. El món necessita el talent i el valor que aporten les dones en la construcció del present i del futur.

El Distintiu SG CITY 50-50 per la Igualtat de gènere de l’àmbit Municipal és una eina innovadora que facilita el compromís d’institucions públiques del món local cap a la igualtat efectiva de dones i homes impulsant. És un sistema de gestió de gènere que es posa a disposició dels municipis com a eina que afavoreix la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques i actuacions de l’administració local.

Celebrem els èxits aconseguits i renovem el nostre compromís per a construir un futur on la igualtat de gènere sigui una realitat. Gràcies a totes les dones que, amb la seva dedicació i esforç, contribueixen cada dia a fer del món un lloc millor! Gràcies als ajuntaments compromesos amb la Igualtat de gènere que  treballen incansablement per a donar servei a la ciutadania

💜 Feliç Dia Internacional de la Dona! 💜